هاستینگ چیست؟
هاستینگ یا میزبانی وب فضای مورد نیاز شما برای ذخیره اطلاعات و فایلهای وبسایت را در اختیار شما قرار میدهد و بر سرعت و عملکرد سایت تاثیر مستقیمی دارد.
لیست مطالبی که در این مقاله می خوانید :
- Hosting چیست؟
- هاست (هاستینگ یا میزبانی وب)
- سرور
- انواع هاست
- هاستینگ اشتراکی
- سرور اختصاصی
- سرور مجازی (VPS)
- سیستم عامل هاست
- هزینه تهیه سرویس میزبانی وب صرف چه مواردی میشود؟
Hosting چیست؟
یا سرویس میزبانی است. (hosting) یکی از پرسشهای متداول درباره یک وبسایت، هاستینگ حتی اگر هاستینگ وبسایت شما توسط شخص یا شرکت دیگری انجام میشود، بهتر است درباره عملکرد آن بدانید. داشتن این اطلاعات میتواند زمانی که دولوپر یا توسعهدهنده وب خود را تغییر میدهید، به شما کمک کند تا موقعیت و مشکل خود را راحتتر توضیح دهید. نگران نباشید! برای اینکار نیازی به متخصص شدن در این زمینه نیست، کافیست با تعاریف و مفاهیم این حوزه آشنایی داشته باشید.
هاستینگ چیست؟ برای ارائه یک تعریف ساده و قابل درک از هاستینگ، مثالی ساده در زندگی روزمره را بررسی میکنیم.
شما برای داشتن محلی برای قرار دادن تمام وسایل خود، نیاز به یک خانه دارید. خانهای که اجاره میکنید، برای وسایل شما، مانندهاست برای اطلاعات سایت شما است. هاست (Host) در لغت به معنی میزبان بوده و اطلاعات سایت شما را نگهداری میکند.
هاست (هاستینگ یا میزبانی وب)
اکنون که با نمایی کلی از هاستینگ آشنا شدید، اجازه بدهید به تعریف دقیق این مفهوم بپردازیم. هر سایتی از کدها، قالبها، فایلها و… تشکیل شده است که این اطلاعات به ذخیرهسازی در یک فضا با قابلیت دسترسی آسان نیاز دارند. هاست یا به عبارت دقیقتر میزبانی وب (هاستینگ وب) فضای مورد نیاز شما برای ذخیره اطلاعات وبسایت را در اختیار شما قرار میدهد. هاستینگ وب نقش مهمی در اطمینان از عملکرد، سرعت و در دسترس بودن وب سایت را دارد. هاست بخشی از یک سرور است که میزبانی یک سایت را بر عهده دارد. با قرار دادن سایت خود روی این سرور، دسترسی بازدیدکنندگان به این اطلاعات را در هر زمان و مکان ممکن میسازید.
شرکتهای هاستینگ به شما امکان اجاره کردن این فضا را میدهند. هاست، یک بخش از سرور یا در بعضی موارد، تمام آن است. این فضا به شما امکان قرار دادن فایلها و نرمافزارهای مورد نیاز برای ران کردن وبسایتتان را در مکانی فراهم میکند که به راحتی برای هر بازدید کننده قابل دسترسی است. هنگامی که از سرور یک شرکت میزبانی وب استفاده میکنید، اطلاعات سایت شما در یک فضای ابری و مجازی شناور نمیماند، بلکه به صورت فایلهای واقعی در یک کامپیوتر فیزیکی در مکان مشخصی ذخیره و پردازش میشود.
سرور
سرورها از لحاظ ساختار و قطعات، مشابه سیستم خانگی هستند؛ با این تفاوت که قطعات سختافزاری مانند رم، پردازنده، فضای ذخیره سازی و … در آنها بسیار قدرتمندتر و گرانقیمتتر از قطعات کامپیوترهای معمولی است. این کامپیوترها باید همواره روشن باشند و به اینترنت با پهنای باند بالا متصل باشند تا با قدرت پردازش بالا، اطلاعات سایت همیشه در دسترس کاربران قرار بگیرند و امکان پاسخگویی به حجم بالای بازدیدکنندههای سایت را داشته باشد.
انواع هاست
اکنون که با معنای کلی هاستینگ آشنا شدیم، در ادامه به انواع مختلف آن میپردازیم. زمانی که اقدام به خرید یک سرویس میزبانی وب مینمایید، گزینههای گسترده و متنوع موجود ممکن است شما را سردرگم کند؛ به همین منظور آشنایی با هاستهای مختلف و ویژگی آنها به شما کمک میکند تا مناسبترین نوع سرویس را برای میزبانی سایت خود انتخاب کنید. شرکتهای هاستینگ، سرویسهای خود را از لحاظ تخصیص منابع در انواع مختلفی ارائه میکنند که انتخاب آن به نوع سایت شما بستگی دارد. برای مثال سرویس هاستینگ مورد نیاز برای یک سایت فروشگاهی با تعداد زیادی محصول، متفاوت از یک وبلاگ شخصی است. عوامل مختلف همچون تعداد کاربران آنلاین سایت، میزان بازدید روزانه و...از جمله عوامل مؤثر در این انتخاب هستند و شما میتوانید با در نظر گرفتن این عوامل بهترین سرویس هاستینگ را برای سایت خود انتخاب کنید.
هاستینگ اشتراکی
هاست اشتراکی، در واقع یک سرور است که با تقسیم بندیهای مجازی چندین الی چند صد وب سایت را میزبانی میکند. مزایای این سرویس، مقرون به صرفه بودن و راهاندازی راحت آن است. لذا برای سایتهایی که به تازگی راهاندازی شدهاند و تعداد بازدیدکننده زیاد و حجم اطلاعات بالایی ندارند، مناسب و به صرفه است. البته استفاده از این سرویس، میتواند نگرانیهایی را از لحاظ امنیت سرور برای کاربران ایجاد کند. همچنین ممکن است در اثر حجم بالای درخواست روی سرور، سرعت سایر وبسایتها کاهش یابد. استفاده ایمن و پرسرعت از این سرویس، بستگی به انتخاب سرورهای ایمنشده و معتبر دارد تا کارایی و امنیت سایت حفظ شود.
سرور اختصاصی
در سرویس سرور اختصاصی، یک سرور کامل بصورت فیزیکی در اختیار کاربر قرار میگیرد. کاربر این سرویس به همه منابع سرور دسترسی دارد؛ ولی در عین حال، این کاربر باید دانش و اطلاعات کافی برای اداره سرور را داشته باشد. سرور اختصاصی برای شرکتها، ارگانهای دولتی، بانکها و شرکتهای تجارت الکترونیک مناسب است. امنیت و سرعت این سرور بسیار بالاست و پهنای باند آن اختصاصی است که باعث بهبود سئو و دیدهشدن بهتر سایت میشود. با وجود مزایای زیاد و امنیت بالای این سرور، هزینههای آن بسیار بالاست.
سرور مجازی (VPS)
سرور مجازی با منابع اختصاصی(Virtual Private Server)، نوعی هاستینگ است که در آن، یک سرور اختصاصی به تعدادی سرور مجازی تقسیم میشوند و هر وبسایت از مقدار مشخص منابعی همچون CPU, HDD, RAM و… برخوردار خواهد بود. این نوع هاستینگ مناسب کاربرانی است که امکانات یک سرور اختصاصی را با هزینه کمتر میخواهند. هاستینگ مجازی، امنیت بیشتری نسبت به میزبانی اشتراکی دارد و همچنین سرعت پردازش سایت شما تحت تأثیر فعالیت سایر سایتها نیست؛ چرا که در هاستینگ اشتراکی هر سایت به مقداری که بتواند از منابع استفاده میکند ولی در سرور مجازی مقدار مشخصی از ترافیک داده، رم، فضای هارد و… در اختیار هر وبسایت قرار میگیرد.
سیستم عامل هاست
سرور نیز مانند کامپیوتر شما، نیاز به یک سیستم عامل برای پردازش دارد. سیستم عامل نصب شده روی سرور هاستینگ سایت، همان سیستم عاملی است که روی سرویس ارائهشده توسط آن سرور استفاده میشود؛ یعنی مثلاً اگر سیستم عامل نصب شده روی سرور از نوع لینوکس باشد، سرویس هاستینگ ارائهشده توسط آن سرور نیز از نوع لینوکس خواهد بود. سرویسهای میزبانی وب معمولاً در دو نوع ویندوز و لینوکس ارائه میشوند که انتخاب آن به زبان برنامهنویسی سایت شما و نوع سیستم مدیریت محتوایی که استفاده میٰکنید، بستگی دارد. البته نوع این سیستمعامل تاثیری روی سرعت سرور و امنیت اطلاعات ندارد. هاستینگ ویندوز از وبسایتهایی که زبانهای برنامهنویسی ASP.NET نوشته شده، پشتیبانی میکند. هاستینگ لینوکس از زبان برنامهنویسی PHP و سیستمهای مدیریت محتوای سایت از جمله وردپرس، جوملا، دروپال و… پشتیبانی میکند.
هزینه تهیه سرویس میزبانی وب صرف چه مواردی میشود؟
شرکتها سرویسهای میزبانی وب مختلفی ارائه میکنند که علاوه بر نوع سرور (مثلاً هاستینگ اشتراکی یا سرور اختصاصی) و نوع سیستمعامل سرویس، هزینههای متفاوتی دارند. دانستن اینکه دلیل این تنوع قیمت چیست و در ازای دریافت چه امکانات و خدماتی به یک شرکت هاستینگ این هزینهها را پرداخت میکنیم به شما در انتخاب مناسبترین پلن کمک خواهد کرد. قیمت پلنهای مختلف ارائه شده توسط شرکت هاستینگ، بر اساس عواملی مانند سیستم عامل، ترافیک داده، پهنای باند، محل قرار گرفتن دیتاسنتر، پشتیبانی فنی و… تعیین میشود. در انتخاب شرکت هاستینگ حتماً به عواملی همچون پشتیبانی فنی مسئول و پاسخگو، کم بودن یا نبودن Downtime سایت و … حتماً توجه کنید.
جمعبندی
امیدواریم که تاکنون به شناخت بهتری از چیستی هاستینگ و عملکرد آن رسیده باشید و با علت نیاز به تهیه یک سرویس هاستینگ مناسب آشنا شده باشید و بتوانید مناسبترین پلن را برای وب سایت خود انتخاب کنید. اگر در عرصه وب جدید هستید و به تازگی وبسایت خود را راهاندازی کردهاید، هاستینگ اشتراکی برای شما مناسب است. با بررسی گزینهها و عوامل گفته شده، بهترین پلن هاستینگ را برای سایت خود انتخاب کرده و سایت خود را راهاندازی کنید.